Sezeryan Doğum

Sezaryen olan doğum şekli, cerrahi bir müdahale ile anne karnına yapılan bir kesim işlemi sonucunda bebeğin rahimden alınması işlemidir.

Sezaryen ile gerçekleştirilen doğumlar, bazen anne adayının tercihi üzerine, bazen de zorunluluk halinde uygulanır. Ülkemizde sezaryen oranının %50’nin üzerine çıkması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı bugün bunun önüne geçebilmek için çeşitli önlemler almaya başladı.

Sezaryen Nasıl Uygulanır?

Sezaryen uygulaması annenin karnının alt bölgesine yapılan yatay kesi ile bebeğin rahimden çıkarılması işlemidir. Sezaryen doğumlarda epidural anestezi adı verilen ve vücudun alt bölümlerine giden sinirlerin geçici bir süre uyuşturulması ile annenin doğuma şahit olması sağlanabilir ancak ne var ki günümüzde çoğu sezaryen doğum genel anestezi, yani annenin tamamen bayıltılması ile gerçekleştirilir.

Zorunlu Sezaryen Hangi Durumlarda Yapılır?

1. Makat Doğum: Bebeğin doğum kanalına başıyla değil de kalçalarıyla gelmesi halinde meydana gelebilecek doğum türüdür. Makat haricinde bebek doğum kanalına yan ya da çapraz girebilir. Böyle durumlarda annenin anatomisi normal doğuma elverişli olsa bile risk söz konusudur. Sezaryen doğum yapılması gerekebilir.

2. Çoğul Gebelikler: Günümüzde tedavi sonuçlarında görülme sıklığı artan çoğul gebeliklerde de sezaryen uygulanması gerekebilir. Böyle durumlarda normal doğum bebekler ve anne açısından riskli olabilir.

3. Plasentanın Rahim Ağzını Kapatması: Böyle bir durum yaşandığında bebek doğum kanalında ilerledikçe kanamalar ve buna bağlı farklı durumlar söz konusu olacağından hem anne hem de bebek açısından risk meydana gelir.

4. İri Bebek (Makrozomi): Genellikle gebelik takibi sırasında belli olsa da özellikle doğuma yakın son haftalarda bebeğin kilosu 4 kg ve üzeri olduğunda bebek, iri bebek olarak tanımlanır ve normal doğumda çıkış esnasında hem anne hem de bebek zarar görmesin diye sezaryen tercih edilebilir.

5. Plasentanın Erken Ayrılması: Plasenta bebeğin anneden beslenmesini sağlayan yaşam kaynağı desek yanlış olmaz. Plasentanın rahim içinde bebekten önce ayrılması demek bebeğe giden oksijen ve besin kaynaklarının sekteye uğraması anlamına gelir. Bu durumda da bebek ve anne risk altındadır. Bu sebeple acil sezaryen doğum ile doğurtulabilir.

6. Anne Rahmindeki Miyomlar: Bu miyomların doğum kanalını tıkama ve daraltma ihtimalinden dolayı sezaryen tercih edilir.

7. Bebeğin Anne Karnında Kakasını Yapması: Anne rahmindeki bebeğin yaşadığı bir sıkıntıdan dolayı kakasını yapması bir şeylerin ters gittiğine işarettir. Bebeğin henüz anne karnındayken yaptığı kakaya mekonyum denir ve bu amniyon sıvısına karışır. Böyle bir durumda bebeğin normal doğum esnasında mekonyumlu amniyon sıvısı yutması halinde akciğerlerinin enfeksiyon kapmasından, bebeğin ölümüne kadar ciddi risk taşıyan bir durumdur.

8. Doğumun İlerlememesi ve Bebeğin Sıkıntıya Girmesi: Kasılmalar, sancılar normal doğumu başlatsa bile rahim ağzının açılmaması durumunda bebek doğum kanalında kalabilir. Bunun en temel sebebi bebeğin başının kanala doğru yerleşmemesidir. Böyle bir durumda anne ve bebek risk altında olduğu için sezaryen uygulanmalıdır.

9. Doğum Korkusu, Annenin Önceden Geçirmiş Olduğu Ciddi Ameliyatlar

10. Annenin Kanında HIV Virüsünün Pozitif Çıkması: Anne kanında var olan HIV + virüsünün doğum esnasında bebeğe geçme riskinden dolayı sezaryen doğum yapılır. Ayrıca bu virüsü taşıyan annelerin bebeklerini emzirmesi sakıncalıdır. Daha önceden olmadığı halde doğuma yakın zamanlarda kanda HIV Pozitif ya da pozitife yakın sınırda ise kan tahlilinin doğumdan sonra acilen tekrarlanması gerekir.

Sezaryen Doğum Sonrası Neler Yapılır?

Sezaryen doğumdan sonra annenin kesisine iç katmanlardan başlayarak dikişler atılır ve üzerine su geçirmez bant yapıştırılır. Anne doktorunun da onayı ile yarayı ıslatmayacak şekilde duş alabilir. Doğumu gerçekleştiren kadın doğum doktoru anneyi bir hafta sonra tekrar kontrole çağırır. Bu kontrolde hem dikişlere hem de rahme bakılır. Dikişlerde kullanılan ipler eriyen türeden ise alınmasına gerek yoktur ancak alınması gereken türden ise kontrol esnasında doktor dikişlerinizi alacaktır. Dikişlerin üzerindeki bant çıkarıldıktan sonra düzenli olarak tentürdiyot ile pansuman yapılmalıdır ki iltihaplanma meydana gelmesin. Bunu lütfen ihmal etmeyin ve doktorunuzun uyarılarını dikkate alın!