İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar kaçırma hastalığının birçok sebebi bulunabilir. Fakat tedavisi mevcuttur. Birçok kişide görülebilen bu hastalığın tedavisi vardır fakat insanlar kültürel nedenlerle doktora bu durumlarını anlatmaktan utanırlar. Ama bu tanının konulması ve bir an önce tedaviye başlanması gerekir.

Normal günlük işler sırasında, ani ve istemsiz olarak idrarın idrar yolundan dışarı çıkışı "idrar kaçırma" olarak tanımlanmaktadır. Bu durum pek çok kadında utançlık ve sıkıntı yaratır. Bazı kadınlarda günlük yaşamı sınırlandıracak kadar şiddetli olarak da kendini gösterebilir. Profesyonel, sosyal ve kişisel aktiviteleri etkileyebilen bu problemden kurtulup eskisi gibi özgür yaşama dönmek için ve hayat kalitesini artırabilmek için farklı çözüm olasılıkları vardır.

Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığınızda idrar kaçırıyorsanız ve bu durumdan kurtulmak için gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda kalıyorsanız uzmana başvurmalısınız. İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız ve tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılıyorsanız da uzman görüşü almanız faydalı olacaktır.

İdrar kaçırma, 30 yaşın üzerinde ki her dört kadından birinde görülebilen oldukça yaygın ve ciddi bir sorundur. Özellikle menopoz sonrası dönemde ve çok doğum yapmış kadınlarda, bazen hiç doğum yapmamış genç kızlarda dahi görülebilen idrar kaçırma rahatsızlığına tıpta "inkontinans" denmektedir. Yapılan araştırmalarda kadınların % 25'i hayatlarının herhangi bir döneminde idrar kaçırma sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

İdrar Kaçırma Tipleri

İdrar kaçırmanın sebebine bakıldığında dört tip idrar kaçırmanın mevcut olduğu görülüyor.

Stres Tipi İdrar Kaçırma: kadınlarda idrar kaçırma nedenleri arasında en sık görülen nedenidir. Ani hareketlerle örneğin gülerken, öksürürken, hapşırırken, yürürken, egzersiz yaparken vb. istemsiz idrar kaçırma görülüyor.

İki temel nedeni vardır: "Birincisi ve en sık olanı pelvik taban kaslarının zayıflığıdır. Pelvik taban kasları alt idrar yolu organlarını destekler. Güçlü bir pelvik taban üretrayı idrar yapma zamanı gelinceye kadar kapalı tutar. Pelvik taban zafiyeti olduğunda karın iç basıncını artıracak durumlar ( egzersiz, öksürme vb.) üretranın açılmasına ve idrar kaçırmasına neden olur. Çok sayıda müdahaleli doğum, iri bebek doğurma, obezite, ailesel yatkınlık ve menopoz risk faktörleri olarak sayılabilir.

Bir diğer nedeni mesane boşalmasını kontrol eden kasların yetersizliğidir. Bu kaslar mesane dolarken üretrayı kapalı tutar, idrar zamanı gelince gevşeyerek idrar yapmaya izin verir. Sfinkter denen bu kasların yetmezliği varlığında kaslar görevlerini yapamadıkları için çeşitli hareketler sırasında (öksürme, egzersiz vb.) idrar kaçırılır."

Urge Tipi İdrar Kaçırma: Güçlü bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedildiği anda tuvalete yetişemeden idrarını tutamamak olayına bu tipte rastlanıyor. Stres idrar kaçırmadan farklı olarak pelvik tabandaki zayıflıktan değil, mesane kaslarının aşırı aktif olmasından kaynaklanıyor.

Miks Tip İdrar Kaçırma: Stres idrar kaçırma ve urge idrar kaçırmanın bir arada olduğu durumlarda miks idrar kaçırmadan söz ediliyor.

Taşma Tipi İdrar Kaçırma: Mesanede kapasitenin üzerinde idrar depolandığında idrar yapma zorunluluğu hissetmeden küçük miktarda idrar kaçırma görülüyor. Kişi hiçbir zaman mesanesini tamamen boşaltamadığı hissine kapılıyor. Diyabet, pelvik yaralanma, geniş pelvik cerrahi, omurilik yaralanmaları, multipleskleroz gibi durumlarda kas tonusunun kaybolması sonucu bu tip durumlar söz konusu olmaktadır.

İdrar Kaçırma Neden Olur?

  • İlerleyen yaş grupları
  • Fazla kilolu olmak, obezite hastalığı
  • Kalıtımsal sebepler
  • Kabızlık problemleri
  • İdrar enfeksiyonları (kadınlarda sistit, mesane iltihabı)
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • İdrar taşları ve tümörleri
  • Zor doğumlar,
  • Menopozla ilişkili hormonal değişiklikler
  • Şua tedavisi
  • Sinirsel hastalıklar ve erkeklerde görülen prostat büyümesi
  • Kadınlarda devamlı idrar kaçırmaya sebep: mesane-vajina arasında ya da böbrekle mesane arasındaki idrar borusu (üreter)
  • Vajina arasında oluşacak birleşmeler
  • Kontrolsüz şeker hastalığı
  • Alkolizm
  • Prostat kanseri için yapılan ameliyatlar
  • Adele gevşeten, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyona karşı alınan ilaçlar, alerji ilaçları da idrar kaçırmaya sebep olabilir.
  • Beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya neden olan hastalıklar (demans, alzheimer, damarsal hastalıklar vb)

Yukarıda sayılanları genelde idrar kaçırma sorunu için neden olarak sayabiliriz.

İdrar Kaçırma Tanısı Nasıl Konuyor?

İdrar kaçırma şikayeti olan bayanlar doktora başvurduklarında ilk önce yapılması gereken idrar kaçırma tipini anlamaktır. Öksürme, hapşırma ve de koltuktan kalkerken idrar kaçırma gibi belirtiler genelde stres tipi olarak bilinmektedir. Tuvalete yetişememe, sık tuvalete çıkma gidi durumlar ise urge tipi olarak adlandırılır.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi

-Stres tipi idrar kaçırmada kesin sonuç; cerrahi operasyonla alınır. Askı işlemleri ya da laparoskopi uygulanır.

-Yetişememeye bağlı idrar kaçırma tipinin tedavisinde yapılması gereken ilk şey; yaşam tarzı değişikliğidir. Zamanlı idrar yapma ve uyarıcı faktörlerden kaçınma; sorunu azaltır.

-Taşma tipinde; mesane kaslarının kasılmasını uyaracak ilaç tedavisi uygulanır. Karışık tipte; davranış değişiklikleri, pelvik taban kası egzersizleri ve ilaç kullanımı yarar sağlar.

-İdrar kaçırmayı önlemeye yönelik egzersizlerde kişi; idrarını tutacakmış gibi kaslarını kasıp gevşetir. Günün her saatinde ve her yerde uygulanabilir.

-İdrar borusu veya çevresindeki problemler de idrar kaçırmaya neden olabiliyor. İdrar borusuyla vajina arasında bağlantı oluşturan fistüller; vajinadan idrar kaçağına neden olabilir. Tanı; vajinaya yerleştirilen temiz bir tamponun, damardan veya mesaneden verilen boya enjeksiyonu sonrası lekelenmesi ile konulabilir.